搵工難

FindAJob朋友:搵工唔好靠 agent 啦,自己搵最可靠。

鬼唔知阿媽係女人?廣告全是 blind ad,只有 JD 和 recruitment agency 的電郵地址。哪間公司請人?「A listed company」囉。全香港都有 listed company,我可以直接 send CV 去哪一間?

我只可以選擇 send CV 去 recruitment agency 或者唔 send,或者守株待兔,等財神自己找上門。

Anyway,終於有財神上門。

財神:收到 / 見到你個 CV。不如約個時間見面。

我:好呀。

Date time venue 都定好。

財神助手:唔好意思,阿財神生今日病咗,要改期。

我:好呀。

又過幾天……

財神助手:唔好意思,阿財神生今日屋企有事,要改期。

我:好呀。

是不是我腳頭唔好?

***

另一個財神。

我:我到咗喇,你喺邊?

財神:唔好意思,頭先開會遲咗,我黎唔到。

我:(玩咩?唔早 whatsapp 我?)

改期。

財神:你個 profile 好match 呢份工嘅要求。如果你有興趣,不如我同你遞個 CV 俾 HR。

我:好呀。

有財神幫我 screen 過 CV apply 這份工,不是漁翁撒網亂石投林的。

我 expect,財神睇得明我份 CV,公司 HR 也睇得明,不會烏哩單刀亂七八糟。

我也 expect,財神與我溝通到,起碼他認為我心智正常有紋有路,不會九唔搭八有問冇答。

我再 expect,財神知道市價,他可以給我 advice,我不會開天價,或者地價,嚇親 HR。

我也自問行得正企得正,起碼不會犯眾憎。所以,如果 HR 要起我底,隨便,我身家清白。

於是我等,我等,我等等等。

沒有聲氣。

我連財神也聯絡不到。他走咗佬。

有點兒像祈福黨。

***

HR 姐姐:想約你做個 phone interview。

我:好呀。

Date time 又約好。

到時到候,我竟然被放飛機。留言給 HR 姐姐,不回覆。又走了佬?

咁都得?

Cancel appointment,為何不早響?隨便找個藉口,已經請了人、臨時 cut headcount,任佢講,什麼都得。預早交代一聲不會死的。交代,不是膠袋,我不會收你五毫子的。我的時間是錢來的,有 opportunity cost 的。令壽堂有沒有教過你尊重別人和別人的時間?

結果,又食白果。

究竟,我爭啲咩呢?

***

財神三號。

email:Sorry, I called sick today.

我腦海浮現名畫《吶喊》。我真的想跑出屋外大叫。

 

廣告

4 responses to “搵工難

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s