另類偏激

人哋甲:你有冇投票?

我:冇。

人哋甲:咁有冇寺遊行?

我:都冇。

人哋甲:係啦。我問咗她多人,冇一個話去投票遊行嘅。基本法都話乜乜乜啦,仲要出黎搞事。嗰個黎乜乜,我懷疑佢收人錢反中架。佢邊有咁多廣告收入吖?係啲人蠢,先至俾佢煽動到。

人哋乙:啲人話投票有水份架,話就話 70 幾萬人,實際得 30 幾萬咋。

或者,不如大家尊重不同意見。投票遊行啫,不算激烈,由得別人表達想法吧。

人哋甲和人哋乙有獨立思考能力,去投票遊行的,大概不會全部盲目。如果一份報紙可以煽動幾十萬人,讀者人數也不少,可以抬高廣告費了,也證明老闆的身價。

投票人數可能真的有水份。我有興趣如何撇清水份,計出 30 幾萬這個「真數字」。說不定其實可能真相只得一千幾百人投票。

700 萬人有 30 萬「真票」都算可觀 (份母計埋 18 歲以下,百份比除得更細。) 當然你可以很老土地說,還有另外 670 萬人沒投票 (to be fair,一樣包括穌蝦仔。)

捨難取易好逸惡勞是人性,尤其是怕麻煩的香港人。炎炎七八九黑暗歲月,公眾假期已經不多,捨棄矜貴的一日假期上街辛苦過番工是為勢所迫。若有其他舒服高效的方法表達意見,都不用行到這一步。誰不想涼冷氣,睇完波睡一覺好的?

不過無論如何,人哋甲和人哋乙始終都覺得他們是唯恐天下不亂的攪屎棍搞衰香港。

前輩教落的餐桌禮儀:食飯唔好講政治。

我哋講過第二啲。

廣告

2 responses to “另類偏激

  1. 政治從來没有對錯.

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s