是非

IDontRepeatGossip「阿邊個個女,又話大學畢業,都唔知係唔係。做咗咁耐嘢,得嗰萬幾蚊人工。阿邊個邊個一畢業就萬六啦……」

聽了十N次,倒轉頭都背得出。

有些擔心,到我退休,手板疊手背之年,會否像阿媽一樣,做個 professional gossiper?」

***

我略懂 NLP 的 pacing & leading,就把這招調轉用:shut up。對話終止,就冇得繼續。

劉 X 華教的:沉默就是皇道。不說話,可成為 Man of the Match;不說話,別人無從反駁;不說話,起碼對方不會窒你「唔出聲冇人話你啞」或者「出少句聲當幫忙」,因為,健全的你,在沉默中熱切地幫忙。

***

但唔出聲,心裡還是嘀咕著……

「人哋個女賺幾多錢關你鬼事?」

「人哋個人有冇本事關你鬼事?人哋冇本事,你係咪好開心?」

「人哋講,你就信。人哋 hea 你咋!戇居少陣得唔得?我夠話我萬幾蚊個月啦。」

***

其實,為何討厭別人講是非?為何要看不過眼?又不是講我。

青出於藍勝於藍,真是沒講錯。我未到退休之年,手板未疊手背,一樣可以講阿媽是非。

廣告

4 responses to “是非

  1. 人一生就是被是非包圍.

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s