乖乖女

understand_my_silence

「佢好乖架,唔出聲架。番到屋企就做功課,唔睇電視、唔玩。唔……」

有冇拍拖?「冇。」

有冇明星偶像?「冇。」

這是小學時家長日的對話。

乖的定義是沉默和乜都冇。我努力地把自己 fit into 這個 model。誰都想被稱讚,至少避免懲罰。這是求生本能。

***

「番到屋企唔出聲,乜都唔講。」

「以為自己拎錢番黎就大哂。」

這是最近我偷聽到的是非,自命長輩的三姑六婆的說話。

***

常說別人的口是別人的,別人說什麼,我控制不到。

幸好上天是公平的。我的口是我的,我不說話,三姑六婆一樣吹我唔脹。

可是,別人的說話,我仍然會記在心裡,汲取教訓:

  1. 當年沉默的孩和現在沉默的人是同一個人。三姑六婆由讚賞變成唔順眼,是她們精神錯亂。而導致她們的不幸,很可能是因為她們沒有一個拎到錢番屋企的仔女。
  2. 三姑六婆對別人有要求,才能平衡倒她們憎人富貴厭人貧的變態心理。
  3. 年紀大的女人,可以是缺口德的老妖,不一定是長輩。要成為我的長輩,起碼要唔失禮我。
  4. 最重要的:我不再做乖乖女。
廣告

4 responses to “乖乖女

  1. 政治同個人都係講實力地位,而唔係講道理。三姑六婆就好似阿蓋達 isis咁,呢d恐怖份子組織滲入伊拉克,目的就係想控制當地居民,而唔係想同佢地講道理。三姑六婆由讚賞變成唔順眼,唔係佢地精神錯亂,而係佢地以前既乖乖女再唔受佢地控制而已。七嘴八舌就係三姑六婆的手上唯一既武器,要對抗恐怖份子要麼妥協,要麼就是令佢怕X左你,去第度搞算,現在表太婆實力同地位超然如同美國,主導權在手上,基本上可以完全無視恐怖份子既威脅,但唯一要防範的,就係好似911這類恐怖襲擊。或者在外交上,表太婆或可以考慮利用利益交換,令那些對三姑六婆有影響力的外國勢力向三姑六婆遊說,叫佢地「袋住先」,停止恐怖襲擊。

    • 非常精彩嘅分析,我都唔知應該俾幾多個 like 你。
      我諗最重要嘅係要俾三姑六婆知,就算佢哋斬我頭或者放火燒我,我都唔會屈服,而且一定會有人幫我報仇,佢哋會比我死得更慘。

  2. 總有幾個以老賣老的人在附近。

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s