裸辭

My-Boss-is-a-Bully-425x250大人大者,明知這樣拂袖而去代價很大。幾十歲骨頭脆,摔了這一交能否爬得起來都成問題,這個決定不容易。

理論是這樣。

實際上,當一個人在同一份工短時間內被欺凌兩次,等同於被輪姦。裸辭,再不是好人好者走去自殺,而是替一個嗰頭近的人拔喉而已。

我怕 take risk,所以不做衝動的事。由事發至今,已經年半,耗盡了心力也正常。

被強姦的女人,錯在她是個女人

這些日子以來,每天都在反覆思量,我做錯了什麼?有什麼可改善的地方?思量漸漸變成挑剔。我渴望找到一個錯處,然後告訴自己,還有事情在我掌握之中。就算今次不能倖免,下次都可以避免。

恐怖之處,就是我和我的旁觀者都覺得我沒錯。事情 totally out of my control。就像一個女人,被強姦是因為她有被強姦的器官,但不及男人的氣力,所以不能自保。只要她維持相同的硬件,就有再次被姦的危險。硬要挑剔,只能說她錯在是個女人。

唔做 EV 就要死

這裡有 narcissistic personality disorder,也有 psychopath,什麼都有,除了良知。

我:EV1 咬咗 EV3.1 一啖,所以 EV3.1 會咬我,否則佢會死。俾著我係佢都會咁做。人哋死好過我死。

高人:你肯定你會咁做?你唔會。

我:係……唔係喎,舊年我俾 EV3 咬,但我冇咬人,因為我有做人嘅良知。我好清楚自己唔係 EV。

去年我被 EV3 咬了一口,但我拒絕做 EV,因為我有良知。

良知不可當飯食,我知。但有些東西,有了,就不能沒有。手手腳腳也不能當飯食,你可唔可以斬哂佢?

「善事可以不做,但絕不能害人」是我的做人原則。

但遊戲規則是,給 EV 咬過而又不肯做 EV 的人,就不能存活。所以,今年我被兩頭 EV 一起咬,結果被分屍了。我空有良知而環喪失了性命。

我唯一感到慶幸的是這次 workplace bullying 在頗有私隱的地方進行,有人知但冇人見,比起過去兩年的四個受害者,我算被優待了。

你寧願在殘廁被強姦,還是馬路邊?

廣告

6 responses to “裸辭

  1. decafternoon

    終於都辭工了。做得好呀!你都受夠啦。追咗你個blog咁耐,見住你喺workplace嘅不快搞到睇書同感受生活嘅空閒心情都冇。

    • 嘩,見到你嘅 reply 好感動。::>_<::
      係呀,真係睇書都冇心機,你到 sense 到呀?
      最近真係好頹。希望接住落黎嘅日子,我可以 control 番我嘅生活。

  2. decafternoon

    唔好客氣。我頹嗰時遇到你個blog,你話有篇話將運動變成習慣,automatic mode,好過靠意志力,好inspiring呀。仲有好多慳錢tips。我啱啱出社會幾年,從你嘅經驗之談學到嘢。不過後期你喺workplace啲唔開心嘅人事搞到blog都少寫咗….. 期待看到慢慢重拾真我的你。

  3. 恭喜終於脫苦海。

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s