最憎講大話

being_human我:我今日唔舒服,要請一日假。

EV3.1:哦,好呀。

看似很順攤。辨公室裡有其他人,當然要扮好好先生。

***

遞信後第一次 sick leave……

EV3.1 through whatsapp:由於你已經辭職,sick leave 要有醫生紙。

因工作關係,公司裡的 policy 和 guideline,全 team 人之中,我最熟悉。HR 根本沒有這個要求。不過,一切 subject to supervisor’s requirement。

要故意留難,咪認囉,我始終都要服從,吹佢唔脹的。為何要把責任推給 HR?又要威又要戴頭盔就唔型了。Psychopath 是很型的。

***

我:第一次黎睇嘅。

護士姐姐:jip。

我:(咁悔氣咪做吖!如果唔係早幾日睇過隔籬嗰個醫生,我都唔會過黎睇。)

護士姐姐:入得。

我:我肚痛肚痾。尋晚痾咗三四次,絞住痛,瞓唔到。可唔可以寫日 sick leave 俾我?

醫生:可以。

其實很簡單,而且有得 claim。只是,不喜歡這樣。

迫一個不講大話的人講大話,等於迫和尚食肉。

家裡已經有很多包腸胃炎的藥。

Last day 之前,要見多少次工,就要講多少次大話,因為怕 EV3.1 不肯批 annual leave。Psychopath 可以做得很絕。

覺得疲累。

遞信前,怕他不提供資料進行工作,不肯回 email;遞信後,怕他不批假期。

如果是我得罪他在先,落得如此下場是我活該,當用醫療費買教訓,反正有得 claim,以後醒醒定定做人。

高人:冇計。好似有啲女人唔抵得人哋靚過佢。你靚,就已經得罪佢。得罪人,唔一定係你做過啲乜嘢。

***

老人家說:害人的事不該做,當為自己也好、為下一代也好,積番啲陰德。收尾嗰兩年,難過起上來,可以很悽涼的。

 

廣告

3 responses to “最憎講大話

  1. 按章工作,而家至惡係你。

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s