回地獄見工

Agent:嗰度請人喎。我 send 個 JD 俾你睇吓先。有興趣就俾個 CV 我……呢一行,大嗰啲係得嗰幾間,個個都喺度玩 music chair。

我:Seems interesting。Send 咗 CV 俾你。

以前認為好馬不吃回頭草。這些年來,見得太多。吃回頭草的,很多是 fit 馬。人力市場,一切都只是交易而已。只要你情我願,直路還是轉彎也沒所謂。

***

Agent:可否約你下星期去 interview?

我:好吖。

抱著重新認識舊朋友 (敵人?) 的心態,回到兩個世紀前的辨公大樓。以前我在那裡,過了好幾年慰安婦式的生活。

我是個 stable 的人,也不輕言放棄。每一份工,都做到打直入打橫出才離去。五勞七傷的我,每次都憑意志執番條命。

***

辨公大樓的地舖依舊,連裝修也沒變。兩個世紀前的回憶和感受依然清徹。

「有人投訴我哋條 team。」投訴乜嘢?「唔知。冇講。」咁冇嘢可以改善。

「你做呢啲啦。」OK 冇問題。一年後,performance appraisal。「你做乜做呢啲?我俾唔到分你架喎。你應該做嗰啲。」

公司賺到錢,然後裁員,過橋抽板。老細說:「其實公司已經對我哋好好,最艱難嘅時候,都留我哋喺身邊。」

「你知唔知點解你升唔到職呀?因為你冇 supervise 佢哋兩個。」(佢哋幾時做咗我下屬架?成年流流長,都未聽你講過嘅?) OK,我照做。一年後,下屬 A 對我說:「我真係唔想跟阿邊個邊個。我希望 restructure 之後可以跟你。」唔得,因為,其實過去嗰年,我咪係你阿頭囉。(粵語殘片的「原來你係我阿媽」橋段,辨公室版本。欠了一個雷聲。)

荒謬事件簿,罄竹難書。每一幕,都值得我用一句四字粗口作總結。

***

「老細,我要 resign。」心裡那句是:去死啦,仆街!

然後,昂然踏著前路去,追趕理想旅途上;前行步步懷自信,風吹雨打不退讓……

***

十年人事幾番新。我不再是以前的我。但要回歸地獄,需要莫大勇氣。考慮自己的 profile 是否 fit 這份工之前,更大的考慮是究竟我有沒有這份勇氣。

講真,係未 ready 囉。

故事教訓:別鄙視吃回頭草的人。背負沉重的回憶,舊挑戰比新挑戰有更嚴峻的考驗。

廣告

4 responses to “回地獄見工

  1. 踏著大路向前望,舊事也不需要記。

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s