Windows 10

Windows-10-Start-Menu星期六早上,最需要做的就是上網搵工。

不是已經搵到了嗎?對,搵到牛,現在要搵馬。

搵工,從來都是想搵馬的,但做落才知道是牛,也沒辦法,唯有再搵過,重新開始這艱苦的歲月。

打開電腦,就收到 pop-up message,邀請我 upgrade Windows 10。聽說 Windows 10 比 Windows 8 好用,於是就留個 email 預約,預算幾日後有通知,或者要到下個周本末才 upgrade 吧。不如繼續搵工。

搵吓搵吓…咦,無啦啦叫我開始 upgrade。不是要等幾日的嗎?

Send 了要 send 的 CV,就開始 upgrade。一面等,一面吃午餐。一個鐘頭後,電腦有個新面貌。最重要的是開到 IE、Word 和 Excel,用來搵食嘛,必需的。

然後試打中文。嘩,失去多時的打直 menu 和 autocomplete 重現眼前,打中文字簡直是如魚得水、如虎添翼、如釋重負。

希望 Windows 10 靈靈性性,帶給我一份好工。

廣告

5 responses to “Windows 10

  1. mydecafternoon

    我都未見過window10個樣,thanks for sharing。聽講TST隻bookstore on the sea做埋今日就走,搵工搵到悶不妨一去。^^

    • Windows 10 so far so good. 有啲嘢就手咗,用落幾順。如果你用緊 Windows 8,可以考慮 upgrade,或者再收集多啲意見再考慮。
      搵工,唉…點解人生嘅意義,好似只係搵工呢?我都唔算 jumpy。一份工只做咗幾個星期就想裸辭,情況真係好不妙。

  2. 一到32%就死…..哇….四次.

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s