Confused

maze朋友:唔知係咪中年危機,我都唔知自己想點。最好人工減半,但唔洗咁辛苦,但都冇人吼。要更上一層樓,恐怕賺到冇命享。

朋友跟我差不多處境:做到五勞七傷兼夾遇人不淑,正在中場休息,回一回氣再重新上路。

搵工有如爬山,上山容易落山難。想找份 title 和收入都好過以前的,大概有一點點可能,始終人望高處是人之常情;要找份安安穩穩、人工低一點的,連見工機會也沒有。

兩頭唔到岸。

***

Agent:你知唔知你對上再對上個 post 仲請緊人呀?

我:啊,因為我走咗之後冇耐,有個同事又走。

牛奶妹在我 last day 之後不久就遞信了。

牛奶妹是 EV3.1 帶來的愛將,目的是迫走我。

有老細照,即是有靠山,日子一定好過了,正所謂好工不如好老細。我以為。

但原來,牛奶妹只是一隻棋子。她的存在價值,就只是迫走我。EV3.1 功德圓滿,牛奶妹就可以消失,或被消失。

現在,瘋人院裡留下不停上位的廢柴。他之所以能夠上位上位再上位,正因為他夠廢,EV3.1 就不會覺得有威脅了。

再請人,請個什麼人好?

Option 1:請個有能力、稱職的;但忌才的 EV3.1 不會這樣捉蟲。

Option 2:請個無能的,EV3.1 就可以安安全全過日子;但全 team 都是廢人,找誰來啃豬頭骨?難道要自己一腳踢嗎?EV3.1 才不會這樣捉蟲。

很 confused。

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s