banana-cartoon究竟還有多少人認為香港人只懂英文而不懂中文是一種優勢?難道懂得多一種語言(而且是目前依然常用的)是個負價值?

***

兒童蕉……

某人有個讀國際學校、不肯學中文的乖孫。

佢:幾有趣呀,帶佢出街,佢滿口英文,人哋以為呢個細路喺外國番黎。

我:第日大個咗,連男廁女廁都分唔開,係咪更有趣呢?番大陸、去台灣,份 form 全部中文,填又要用中文填,點算?人哋問佢邊度黎架?喺邊度讀書呀?香港。但點解人哋喺香港大,識中文,你唔識嘅?你老豆老母邊樹人呀?香港。即係唔係紅鬚綠眼喎,係你自己當自己係咋喎。你真係以為老外冇種族歧視?

***

成人蕉……

有個同事說過:如果我請個香港人,我就預咗佢識中文。畢竟香港人仲係多數用中文架。英文可能唔叻,但溝通到就得啦。我唔係要 native,否則我請個鬼佬啦,最 native 架嘞。哪管你係喺外地出世嘅香港人,所以你唔識中文。但咁樣喺我眼中就係蝕底架喇。調番轉諗,如果有個鬼佬黎見工,話你知佢喺香港出世香港大,所以淨係識中文唔識英文,你又會點諗?

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s